Tudengielu pole ainult meelakkumine

TudengieluTudeng on paljude arvates keegi, kes saab enamik enda aega kaubamajas osteldes veeta ning kelle elu on üdini kerge, probleemide- ja murevaba. Tudengina ütlen, et see on vaid üks levinud väärarusaam paljudest.

Räägitakse, et igal inimesel on õigus enda arvamusele ja mitte ükski neist ei ole vale, kuid siiski pean nentima, et on väga vale arvata, et tudengil on kerge elu. Õpin esimest aastat ülikoolis ja pooleteise kuu jooksul olen aru saanud, et see üliõpilase elu pole kaugeltki vaid lust ja pillerkaar.

Ülikoolis käimine on enamasti esimene samm iseseisva elu poole. Paljud kolivad kodudest välja – kes ühiselamusse, kes üürib enda korteri. On aeg, mil tuleb emme-issi selja tagant ära liikuda. See kõik ei ole kaugeltki mitte kerge ning kes ei ole seda ise läbi elanud, ei saa ka öelda, et see pole raske. Tuleb hakata iseseisvalt rahaga majandama, söök lauale muretseda ja enda eluga täiesti ise hakkama saada.

Raha on alati olnud üliõpilase üks põhimuredest ja ilmselt see nii ka jääb. Kahjuks ei saa kõik tudengid endale õppelaenu või vanemate rahakoti najal elamist lubada. Iseseisvaks eluks tuleb leida töö. Paraku ei ole see õppival noorel just kergete killast, sest suurem osa tööandjaid otsivad siiski täiskohaga töötavaid inimesi. Korralikku kõrgharidust tahtes on see ülikooli kõrvalt aga pea võimatu.

Olles ise just sellises olukorras, ei mõista ma neid, kes ütlevad, et minu ja teiste üliõpilaste elud on kerged. Need, kes on võtnud õppelaenu, saavad majanduslikult tõepoolest hästi hakkama. Nemad tavaliselt ka ei väärtusta kõrgharidust kui sellist ja õpivad „niisama”. Raha kulub pidudele ja alkoholile. Need, kellel ongi õnnestunud kooli kõrvalt endale töö leida, ei ela ka ainult heleda päikese all. Suurem osa neist käib tööl öösiti, mis tähendab, et lisaks koolis käimisele tuleb leida aeg ka koolitükkide tegemiseks ja magamiseks jääb sageli aega vaid mõni tund ööpäevast.

Ma ei taha nüüd väita, et midagi positiivset ei leidugi. Leidub küll ja väga palju. Meile on ette nähtud palju soodustusi ning kooli lõppedes ootab ees helgem tulevik. Käime väljas ja lõbutseme, sobitades uusi tutvusi, mis ehk tulevikuski kasuks tulevad. Meil on, mida meenutada ja kunagi enda lastelastele rääkida. Tudeng olla on väga hea, kuid kõik üliõpilased on ka inimesed, kellel on muresid ja probleeme ja kes teevad muudki, kui käivad ainult kaubamajas ostlemas. Võtke meid kui endasuguseid, kallid kaasmaalased.

Foto: http://g4.nh.ee/images/pix/file30957855_3008d4be7e083b762c.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply