2,5-promilline joove ilma ühegi sõõmu alkoholita

2,5-promilline jooveUSAs Texases tuli haiglasse purjus mees, keda arstid arvasid olevat tavaline alkohoolik. Lähemal uurimisel selgus, et mees kannatab nn Auto-Brewery sündroomi all, mis tähendab, et inimene võib purju jääda ükskõik millest.

USAs Texases leidis aset väga kummaline juhtum, kui haiglasse toodi 61-aastane purjus vanahärra. Mees oli väga purjakil olekuga ning tal mõõdeti 2,5-promilline joove. Arstid olid hämmingus, kui mees väitis, et ta ei ole tilkagi alkoholi joonud ning lähemate uuringute tulemusel selle täielikku paikapidavust konstateeriti.

Vanahärra tõesti ei valetanud, vaid paraku kannatab ta haruldase vaevuse all, mis tähendab seda, et tema keha toodab ise alkoholi vereringlusesse. Diagnoosist hoolimata arvas suurem osa arstidest, et tegemist on nn kapijoodikuga. Gastroenteroloog Justin McCarthy sai aga tundemärkide põhjal aru, millega on tegemist – ingliskeelseks terminiks on „Auto-Brewery Syndrome”.

Texase Panola College’i arst Barbara Cordell koos McCarthy’ga nentis, et vanahärra tõepoolest kannatab sellise vaevuse all, et võib kas või pühapäevahommikust jumalateenistust kuulates purju jääda. Seetõttu otsustasid arstid mehe terveks ööpäevaks kinnisesse ruumi isoleerida ja panna ta range süsivesikuterikka dieedi alla. Selle tulemusel vähenes mehe joove 0,7 promillile.

Tegemist on ühe küllaltki omapärase nähtusega, kus inimese organismis tekib käärimisprotsess Saccharomyces cerevisiae genoomi abiga, mis tavaliselt inimese sooltes pesitseb. Sellise järelduseni jõudsid Panola College’i arstid analüüside ja uuringute käigus. Nimelt kui mees sõi tärkliserikkaid toitusid – pastat, saiakesi – või jõi limonaadi, siis Saccharomyces cerevisiae ehk pärmiseen kääritas tema organismis suhkrud etanooliks, mis muutis mehe oleku selliseks justkui oleks ta purjus.

Arstid nendivad, et selline olukord võib aset leida siis, kui patsient on tarbinud antibiootikume. Meedikute sõnul võib kõikide halbade bakterite hävitamisel maos tekkida ideaalne keskkond pärmseene kasvamiseks. Õnneks on antud vaevusele olemas ravi ning patsient on nüüd rangel madalate süsivesikute ja kääritatud toodete vabal dieedil. Mehe enda sõnul on tema olukord tunduvalt paranenud.

Duke’i Ülikooli mikrobioloog doktor Joseph Heitmani sõnul on see tavaline, et inimese organismis hakkab vohama mõni seen, tekitades inimesele mõne sündroomi, kuid antud juhtumi puhul peab kindlasti uurima ka seda, kas tegu pole mõne kindla tõvega, mis sellist seisundit soodustab.

Allikad: www.huffingtonpost.com, www.au.lifestyle.yahoo.com, www.npr.org

Foto: www.nydailynews.com/news/national/texas-man-beer-gut-turns-food-alcohol-due-rare-auto-brewery-syndrome-article-1.1462216

 

Be the first to comment

Leave a Reply