Vaevalt, et keegi meist tahaks õhtustada restoranis, kus toitlustatakse äraviskamisele kuuluva toiduga. Taani pealinnas Kopenhaagenis avati mõni aeg tagasi restoran Rub og Stub, kus erinevaid maitsvaid roogasid valmistatakse just poodidest saadud prügimäele visatavatest toiduainetest.
Restoranide puhul valime võimaluse korral alati meeldivaima, arvestades esmajoones maitseelamust, õhkkonda ja ehk isegi hinda. Kindlasti on oluline osa ka teenindusel ja kiirusel, kuidas toit meie söögilauale jõuab. Kui palju aga teame ja mõtleme sellele, millest on restoranis pakutavad toidud valmistatud? Tõenäoliselt mitte väga palju, usaldades restoranide kokkasid, kes valivad parimad ja värskeimad võimalikud tooraineid.
Mis juhtuks aga siis, kui toitlustusasutustes hakataks toiduvalmistamisel kasutama hoopis toitu, mille tähtaeg on juba möödunud? „Meie restorani töötajad on olnud ametis paljudes toitlustuskohtades ja supermarketites ning näinud seda, kui palju toitu tegelikult ära visatakse. Seda ka siis, kui kõlblikkuse tähtaeg on alles lähenemas,” ütles Sophie Sales, kes on Kopenhaagenis asuva restorani Rug og Stub üks omanikest. Nimelt kehtib Taanis seadus, mis keelab toidu müümise sootuks, kui selle kuupäev on sama, mis nn parim enne. „Seepärast soovisime midagi sellise raiskamise vastu teha. Muidu visatakse see toit nagunii ära,” lisas Sales.
Kuigi alguses arvati ja isegi ennustati, et sellist ettevõtmist tõenäoliselt suur edu saatma ei jää, siis tegelikkuses kujunes olukord hoopis vastupidisiseks ning koht sai kiiresti kohalike freegans’ite üheks meelistoidukohaks. Proua Sales meenutab, et alguses oli raske leida tarnijat, kellelt saada „parim enne”-kaupa, kuid nüüd teevad nad koostööd Taani ühe juhtiva supermarketi Coop Denmarkiga, kes varustab neid toiduga pea igapäevaselt. Paraku keeldusid paljud poed neile tasuta toidukaupa andmast, viidates sellele, et toetavad sellisel juhul vabatahtlikult teiste äri, ilma et sellest ise kasu saaksid.
Restoranis pakutakse erinevaid roogasid nii taimetoitlastele kui ka teistele maitse-eelistustele. Nagu teistes toidukohtades, on sealgi valikus eelroad, praed, supid, magustoidud, küpsetised jpm. Küll aga tuleb arvestada sellega, et iga päev pakutakse restoranis erinevaid roogasid, sest toitude valmistamine sõltub kättesaadud toidukaubast või koguni valmistoidust. Lisaks sellele, et kasutatakse kehtivusajale lähenevaid toiduaineid, annetavad restorani omanikud antud raha heategevuseks.
Businessweek’i 2012. aasta väljaande kohaselt visati sel aastal ainuüksi Ameerika Ühendriikides minema rohkem kui 180 miljardi USA dollari väärtuses toidukaupa ning antud kogus suureneb iga aastaga.
Allikad: www.gooddayworld.com, www.ticklepress.com, www.news.com.au, www.businessweek.com
Foto: http://www.gooddayworld.com/amministrazione/upload/blocchi/X492fotoa%20sinistra1-1X_b6cbb63c1bcb11e38b3722000a1f99d9_7.jpg
Leave a Reply
Vabandust, kommenteerimiseks pead sisse logima.