Järgnevalt välja toodud kümme toiduainet on ekspertite poolt kinnitust leidnud kui haiguste vastu võitlevad ja energiat süstivad supertoidud. Lisa need enda igapäevaste einete hulka ning oledki teel terve keha ja hea enesetunde juurde.
#1: Sidrunid
Miks on tervislik?
Ühes sidrunis on rohkem kui 100% sinu päevasest C-vitamiini vajadusest, mis aitab suurendada „head” HDL-kolesterooli taset ja tugevdada luid.
Sidrunis leiduvad flavonoidid aitavad pidurdada vähirakkude teket ja toimivad põletikuvastaselt.
Vihje:
Lisa rohelisele teele üks sidruniviil. Üks uuring näitas, et see kollane tsitruseline suurendab keha võimet imendada tees sisalduvaid antioksüdante ligikaudu 80% ulatuses.
#2: Spargelkapsas
Miks on tervislik?
Üks keskmine brokolivars sisaldab rohkem kui 100% sinu päevasest K-vitamiini vajadusest ning peaaegu 200% sinu ööpäevasest soovitatavast C-vitamiini annusest. Mõlemad on olulised luude toitained.
Sama portsjon spargelkapsast aitab ennetada paljude vähkkasvajate teket.
Vihje:
Küpseta seda mikrolaineahjus, säilitades sellega kuni 90% spargelkapsas sisalduvast C-vitamiinist. Aurutamine või keetmine säilitab vajalikud toitained vaid 66% ulatuses.
#3: Tume šokolaad
Miks on tervislik?
Kõigest 10 grammi tumedat šokolaadi igapäevaselt võib aidata kaasa vererõhu alanemisele muidu täiesti tervetel inimestel.
Vihje:
Tume šokolaad sisaldab umbes 53,6 milligrammi flavonoide; piimašokolaadi tahvel vähem kui 14.
#4: Kartulid
Miks on tervislik?
Üks punane kartul sisaldab 66 mikrogrammi rakuehituseks olulist foolhapet – umbes sama palju leidub seda ühes tassis spinatis või spargelkapsas.
Üks magus kartul on peaaegu kaheksakordne vähi vastu võitlev ja immuunsüsteemi stimuleerv vitamiin A, mida sinu keha igapäevaselt vajab.
Vihje:
Lase kartulil enne söömist jahtuda. Uuringud näitavad, et selline tegevus aitab pärast söömist põletada ligikaudu 25% rohkem rasva, seda tänu kartulis sisalduvale tärklisele.
#5: Lõhe
Miks on tervislik?
Lõhe on suurepärane allikas omega-3 rasvhapetele, mis on seotud vähenenud depressiooni riskiga, südamehaiguste ja vähiga.
85-grammine portsjon sisaldab peaaegu 50 protsenti päevasest niatsiini annusest, mis võib kaitsta Alzheimeri tõve ja mälukaotuse eest.
Vihje:
Vali looduslik lõhe kasvanduses aretatud lõhe üle, sest viimane sisaldab 16 korda rohkem mürgiseid polüklooritud bifenüüle kui loodulik lõhe.
#6: Kreeka pähklid
Miks on tervislik?
Kõikidest pähklitest sisaldavad Kreeka pähklid kõige rohkem omega-3 rasvhappeid, mis aitavad kaasa kolesterooli alanemisele.
Omega-3 rasvhapped parandavad meeleolu ja võitlevad vähi vastu. Kreeka pähklite söömine võib kaitsta ka päikesepõletuse eest, kuid ära unusta siiski kasutada SPFi!
Vihje:
Söö mõned Kreeka pähklid magustoiduks. Neis leiduv antioksüdandina toimiv melatoniin aitab reguleerida und.
#7: Avokaado
Miks on tervislik?
Avokaado on rikas tervislike rasvade poolest, mis alandavad kolesterooli ligikaudu 22%.
Ühes avokaados on poole rohkem igapäevasest kiudainete ja foolhappe vajadusest – need aitavad vähendada südamehaiguste riski.
Vihje:
Avokaado lisamine salatile aitab kaasa toitainete paremale imendumisele vähemalt 3-5 korda rohkem, võrreldes salatitega, kus seda supertoitu sees ei ole.
#8: Küüslauk
Miks on tervislik?
Küüslauk on võimas haiguste vastu võitleja, mis aitab pärssida ka bakterite kasvu.
Küüslaugust leitav allitsiin on põletikuvastane, stimuleerib immuunsüsteemi tegevust ja aitab alandada kolesterooli ja vererõhu taset.
Vihje:
Purustatud värske küüslauk vabastab kõige rohkem allitsiini.
Ära küpseta üle: kõrgele kuumusele avatud küüslauk kaotab olulisi toitaineid.
#9: Spinat
Miks on tervislik?
Spinat sisaldab luteiini ja zeaxanthini – kaks immuunsüsteemi stimuleerivat antioksüdanti, mis on olulised silmade tervise jaoks.
Hiljutised uuringud on näidanud, et vähi vastu võitlevatest puu- ja juurviljadest on spinat kõige tõhusam.
Vihje:
Spinat on tervislik – ja maitsetu – lisand kõikidele smoothie’dele. Sa isegi ei tunne selle maitset! Sega kokku 1 tassitäis spinatit, 1 tassitäis riivitud porgandit, 1 tassitäis õunamahla, 1 banaan ja jää.
#10: Oad
Miks on tervislik?
Kaunviljade (oad, herned, läätsed) söömine neli korda nädalas võib vähendada südamehaiguste riski ligikaudu 22% võrra.
Sama maitseharjumus aitab ennetada ka rinnavähi riski.
Vihje:
Mida tumedam on uba, seda rohkem antioksüdante see sisaldab. Ühe uuringu kohaselt sisaldavad mustade ubade kestab 40% rohkem antioksüdante kui valgete ubade kestad.
Allikas: The Top Information Post
Foto: http://pacificsource.files.wordpress.com/2013/02/superfood.jpg
Leave a Reply
Vabandust, kommenteerimiseks pead sisse logima.